Tataarilais-suomalainen sanakirja, Moisio A., Daher O., 2018

Tataarilais-suomalainen sanakirja, Moisio A., Daher O., 2018.

Tama sanakirja on ensisijassa kazanintataarilais-suomalainen. Sana-artikkeleissa esitetáán kuitenkin Venájállá puhutun kazanintataarin sanaston lisáksi Suomessa puhutun suomentataarin sanastoa. Suo-messa asuvien tataarien alkuperá on tsaarinaikaisen Nizni Novgorodin kuvernementin Sergatsin piirikunnan tataarilaiskylissá, jotka sijaitse-vat Kazanista n. 200 km lánteen. Kazanintataari ja suomentataari ovat oikeastaan yhden kielen kaksi murretta, joita puhuvan váestón historia on ollut hyvin erilainen sadan viime vuoden aikana. Kazanintataarista on tullut venáján ohella Tatarstanin tasavallan virallinen kieli, ja se on saanut paljon sanastoa ja fraseologiaa venáján kielestá. Suomentataari on puolestaan pienen, nykyáán noin 700 hengen ja suurimmillaankin runsaan 900 puhujan muodostaman yhteisón puhekieli. Kodin lisáksi sitá on káytetty suullisesti ja kirjallisesti láhinná járjestótoiminnassa ja áidinkielen opetuksessa. Suomentataari on luonnollisesti saanut vaikutteita suomen kielestá, mutta sen lisáksi turkin kielestá ja viime vuosikymmeniná myós kazanintataarista, kun yhteydet erityisesti Tatarstanissa asuviin kielisukulaisiin ovat tiivistyneet.

Tataarilais-suomalainen sanakirja, Moisio A., Daher O., 2018


КЕРЕШ.
Тэкъдим ителуче татарча-финча сузлек, беренче чиратта, Казан татарлары теленэ нигезлэнеп тезелде. Шул ук вакытта сузлектэ Финляндиядэ яшэуче татарларньщ узенчэлекле лексикасы да чагылыш таба. Элеге татарлар чыгышлары белэн Казаннан кенбатышка таба 200 км ераклыкта урнашкан Нижгар губерниясенец Сергач еязеннэн. Казан татарлары Иэм фин татарларыньщ теле, асылда, бер тел диалектлары, эмма аларньщ соцгы йез ел дэвамындагы тарихы нык аерыла. Казан татарларыньщ теле рустеленнэн куп сузлэр Ьэм фразеологизмнар кабул итэ, рус теле белэн беррэттэн, Татарстан Республикасыньщ официаль теле буларак кабул ителэ. Фин татарлары телендэ хэзерге вакытта 700, куп дигэндэ 900 кеше аралаша.



Бесплатно скачать электронную книгу в удобном формате, смотреть и читать:
Скачать книгу Tataarilais-suomalainen sanakirja, Moisio A., Daher O., 2018 - fileskachat.com, быстрое и бесплатное скачивание.

Скачать pdf
Ниже можно купить эту книгу по лучшей цене со скидкой с доставкой по всей России.Купить эту книгу



Скачать - pdf - Яндекс.Диск.
Дата публикации:





Теги: :: :: :: ::


Предыдущие статьи:


 


 

Книги, учебники, обучение по разделам




Не нашёл? Найди:





2024-04-28 00:39:55